2024 г. : гигантски слънчеви бури спират интернет за седмици  

13 декември 2023 09:10   2748 прочита


 

Точните прогнози са особено важни за индустриите, в които може да настъпят смущения 

Кой не е мечтал поне веднъж в живота си да види приказното Северно сияние, когато тъмното небе се озарява в зашеметяващо красиви цветове? 

Тази година много повече хора по света имаха тази възможност, без да пътуват до полярните ширини. Обичайно сянието може да се наблюдава в най-северните части на Швеция, Финландия, Норвегия, Канада, Аляска, Русия и цялата Исландия. В последните месеци обаче феноменът слезе много по на юг и даде възможност да му се възхищават в Япония, Китай, средните щати на САЩ. Дори небето над България се озари в пурпурно червено. 

Причините за тази неземна прелест се оказаха нарасналата слънчева активност и предизвиканите от нея силни магнитни бури, които достигаха Земята. Обикновено на всеки 11 години Слънцето преминава през цикли на максимална активност. Според учените този път обаче максимумът е подранил и се очаква да настъпи през първата половина на 2024 г. Тогава сиянията в небето над много части от света ще зачестят. Но това е добрата новина. По-лошата е, че толкова силни магнитни бури, каквито се очакват, ще нарушат комуникациите и са способни да спрат интернет в продължение на седмици. 


Предвестник на максималната слънчева активност е появата на петна по повърхността на нашата звезда, които понякога се събират заедно и формират нещо като архипелаг. Те са причинени от масивни промени в магнитните полета на Слънцето. На тях се дължат огромните енергийни експлозии по посока на Земята, от които някои по-чувствителни хора се чувстват зле и които могат да нарушат комуникациите. Такъв архипелаг от слънчеви петна с размери колкото 15 пъти земния диаметър бе наблюдаван от астрономите в края на ноември и тогава те предупредиха, че той е способен да предизвика геомагнитна буря, която ще е опасна за енергийните мрежи и спътниците. 

Ново изследване на индийски учени разкрива, че 

максимумът на слънчевата активност ще настъпи още в началото на 2024 г., 

за разлика от по-ранните прогнози на НАСА, че това ще се случи през втората половина на 2025 г. Проучването е ръководено от д-р Нибиенду Нанди, физик от Центъра за космически науки в Калкута. Според него все още не може да се предвиди с пълна сигурност какви ще са интензивността и последиците, но това ще стане по-ясно с наближаването на Новата година. Независимо от това той е категоричен, че най-силните бури може да доведат до “катастрофален разпад” на разположените в ниска околоземна орбита сателити и да нарушат услугите, свързани с тях, като комуникационните и навигационните мрежи. “Те могат също така да предизвикат силни смущения в геомагнитното поле, изключващо електрическите мрежи, разположени в региони с висока географска ширина”, казва ученият. 

Д-р Нанди и екипът му успели да достигнат до нов по-точен начин за откриване и наблюдаване на слънчевия максимум. Това е особено важно за индустриите, в които се очакват смущения заради слънчевите бури, за да могат те да се подготвят. 


Слънцето е огромна топка от електрически зареден горещ газ, който се движи, генерирайки мощно магнитно поле. То се простира от единия полюс на Слънцето до другия, подобно на земното. Приблизително на всеки 11 години магнитното поле на Слънцето напълно се обръща, което означава, че северният и южният полюс сменят местата си. 

Този слънчев цикъл засяга активността на повърхността на звездата, включително предизвиква тъмните слънчеви петна. Един от начините, по които учените могат да проследят слънчевия цикъл, е, като преброят слънчевите петна и кога точно се появяват. Началото на 11-годишния цикъл, когато Слънцето има най-малко петна, е известно като слънчев минимум. Средата на цикъла е слънчевият максимум, когато слънцето има най-много слънчеви петна. Тогава се очакват най-екстремните космически явления. 

“Единадесет години е средната периодичност - посочва индийският учен. - Индивидуалните цикли могат да варират по дължина от девет до 14 години. ” 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар